De visie van onze club vinden we heel belangrijk. Het geeft aan waar we naartoe willen als club en hoe we onze renners willen begeleiden. Onze visie kunnen we als volgt omschrijven:

“Renners plezier doen beleven aan het fietsen, hen opleiden om aan competitie te doen en hen begeleiden om hun potentieel maximaal te ontwikkelen.

Dit alles in een speelse, leergierige en ontspannen teamcontext met een lokale verankering en een internationale samenwerking, waar de passie voor de fiets als hobby centraal staat. ”

In deze visie zitten verschillende aspecten en het houdt ook een evolutietraject in, van jonge beginnende fietser naar, voor zij die ambiëren, een semi-professionele renner.

De nadruk ligt op ontwikkeling, voor elke renner op zich, rekening houdend met zijn of haar mogelijkheden en beperkingen. Omdat wielrennen een fysiek inspannende sport is, staan we ook voor een voorzichtige aanpak van de renner op zowel mentaal als fysiek vlak. Te veel intensieve training kan op korte termijn resultaten geven, maar het schaadt de ontwikkeling van de renner op latere leeftijd. Beperken van de intensieve inspanningen, interesses naast de fiets (ook wat het beoefenen van andere disciplines/sporten betreft) en het weghouden van ‘druk’ zijn hierbij belangrijke waarden in de club.

Bij elk van de kernbegrippen uit onze visie, geven we hieronder enkele voorbeelden zodat je nog beter kan begrijpen waar we als club naartoe willen:

 

FUN

·         Maximaal plezier, minimum aan druk.

·         Maximale kansen geven aan jongeren tussen 8 en 14 jaar om van het wielrennen te proeven en zich te ontwikkelen op alle vlakken, op een speelse manier en in een ontspannen omgeving. Er is geen beperking qua aantal leden voor miniemen en aspiranten, iedereen is welkom. Voor de jongsten (8-11 jaar) zijn er heel laagdrempelige formules om lid te worden. Ga op deze site naar ‘Lid worden’ en we sturen je meer informatie door.

·         Voor jonge renners organiseert de club een opleiding om renners voor te bereiden op competitie.

 

RACE

·         Nog meer aandacht aan opleiding, waarbij investeringen in begeleiding prioriteit krijgen in het budget. De club heeft meer dan 15 gediplomeerde trainers en begeleiders, wat vrij uniek is.

·         Streven naar nog meer aangepaste begeleiding tijdens de trainingen. Aanbieden van gerichte en leuke stages aan de renners.

·         Aspiranten- en miniemenopleiding voor de leden zodat ze in eigen streek een kwalitatieve opleiding kunnen genieten.

·         Wedstrijdspecifieke opleiding door het begeleiden van deelnames aan wegwedstrijden (binnen- en buitenland), pistewedstrijden en het veld.

·         Renners doen proeven van de verschillende wielerdisciplines door initiatie en wedstrijden.

 

PRO

·         Ontwikkeling op het vlak van fysiek, tactiek, techniek en mentaliteit.

·         Nog meer persoonlijke begeleiding nieuwelingen en junioren.

·         Uitgebreid interclubprogramma op de weg in binnen- en buitenland om ervaringen op te doen.

·    Groeien zonder verbranden. Niets moet, alles kan.

·          

TEAM

·         De club is door Sport Vlaanderen en Cycling Vlaanderen erkend als Gouden Jeugdclub. Dit is het hoogste label dat je als club kan behalen. In 2023 ontving onze club als enige in België 6 kwaliteitslabels.

          Kwaliteit centraal: begeleiding renners, uitrusting, training, stages, communicatie…

·         Lokale verankering: unieke mix van de sfeer van een lokale club en de begeleiding van een topclub: jong-oud, vriendschap-prestaties, renners uit de streek, ervaring-enthousiasme.

I

 

·         Het verder aanpassen van het AANBOD PER CATEGORIE.

·         De CLUB STRUCTUREEL KLAARMAKEN voor de volgende jaren: een organisatie en communicatie die efficient en makkelijk is voor iedereen, ondanks het grote aantal leden. Zo heeft de club een modern communicatieplatform en kan kledij elektronisch bij de leverancier besteld worden, met directe levering aan huis.

 

Wat betekent deze visie concreet?

Fysiek

       Juiste vaardigheden en trainingen per categorie

       Trainingen: principes van wielertraining eigen maken zodat ze op een bewuste en doordachte manier kunnen trainen.

       Multidisciplinaire aanpak: proeven van BMX, veld/MTB, piste en weg.

       Eigen miniemen- en aspirantenopleiding te Hamme.

Techniek & Tactiek

       Techniek: fietscontrole door techniekoefeningen en ook meer wedstrijdspecifieke elementen

       Tactiek: jongeren de diverse wedstrijdsituaties aanleren

Mentaliteit

       Jongeren een sportieve attitude bijbrengen: competitie maar met respect voor tegenstand

       Teamspirit: als één team naar buiten komen

       Veiligheid: voorkomen (helm, fiets,…) en leren anticiperen

       Engagement en leergierigheid als belangrijke attitudes