Het Avia-Rudyco Cycling Team heeft een samenwerkingsovereenkomst afgesloten met Hylyght, een jong bedrijf dat de nieuwste onderzoeksresultaten in haar platform verwerkt en samenwerkt met onderzoeksinstituten zoals de Universiteit Gent.

De club is de eerste jeugdwielerclub in België die een partnership afsluit met Hylyght. Hylyght beschikt over een platform om de ontwikkeling van (jonge) sporters te meten aan de hand van allerlei testen en bouwt voort op meer dan 10 jaar ervaring als een voormalige spin-off van de UGent en VUB onder de naam SpartaNova.

Bij het Avia-Rudyco Cycling Team was men op zoek naar een tool die hen zou helpen om een volgende stap te zetten in ‘bio-banding’. Dit is het indelen van atleten (renners) in gelijkwaardige groepen op basis van de biologische leeftijd zodat atleten zich optimaal kunnen ontwikkelen.

Op basis van een aantal testen rond evenwicht, snelheid, explosiviteit, coördinatie, kracht en lenigheid kan men nu de gegevens op het terrein heel makkelijk ingeven. De resultaten kunnen nadien ook eenvoudig geanalyseerd worden en zelfs vergeleken met (biologische) leeftijdsgenoten.

Voor de renner zelf is het ook een nuttige tool om de eigen evolutie op te volgen. Een bijkomend voordeel is dat de groei in kaart wordt gebracht zodat er een voorspelling wordt gedaan over wanneer de renner een groeispurt zal kennen. De intensiteit en het volume van de trainingen kan hier dan aan aangepast worden zodat blessures vermeden worden. Ook met het oog op een keuze van een nieuwe fiets is het zeer handig om te weten wanneer de groeispurt van een renner zal plaatsvinden.

Met deze tool kan men bij het Avia-Rudyco Cycling Team nu werken in aangepaste groepen op basis van de biologische leeftijd, niet enkel op basis van de kalenderleeftijd. Voor de coaches is het ook een ideale tool om observaties van de trainingen af te toetsen met de data in het platform.

Een samenwerking waarin de renners dus centraal staan en die de gedifferentieerde aanpak van het Avia-Rudyco Cycling Team verder in de verf zet. 

Op deze manier dragen we ons steentje bij om het jeugdwielrennen verder te innoveren en de begeleiding continu te optimaliseren.

Meer info:

  • Hylyght: Lode Goossens, lode@hylyght.com
  • Avia-Rudyco Cycling Team: Luc Rooms, rudycocyclingteam@hotmail.com